Kampanya ve Duyurularımızdan Anlık Haberdar Olmak İçin WhatsApp Kanalımıza Katılın!!
Katılmak İçin Tıklayın

Javascript Kullanımı ve Örnek Kodlar.

Javascript Kullanımı ve Örnek Kodlar.

Javascript Nedir Nasıl Kullanılır?

Bu yazımızda javascript nedir? javascript nasıl ve nerelerde kullanılır? Javascript nasıl etkinleştirilir? Ve örnek javascript kodlarından bahsedeceğim

HTML in ortaya çıkmasından sonra (1990 yılıydı sanırım) insanlar internet dünyasının bir devrime imza attığını düşündüler, oysaki html asında 1980 yılında cern deneylerinin merkezinde, sistem içerisindeki mühendis kadrosunun birbirleri arasında iletişim kurmaları için geliştirilmeye başlanmıştı. 1990 da HTML in internet sitelerinde kullanımı ile (o zamanlar düz bir sayfa olarak gezebildiğimiz sitelerdi tabi) geliştirmeler de hızla başladı. Html web sayfalarının görünüm kazanabilmesi adına css1 devreye sokuldu ve etkileşimli sayfalar olması içinde 1995 yılında ortaya çıkan javascript Word Wide Web tarihine adını yazdırdı.

Javascript bir betik dildir yani web sayfalarında kullanılır ve tarayıcılar tarafından yorumlanabilir. Sıkça karıştırılan Java ise başlı başına bir programlama dili olup bilgisayar dışındaki makinalar içinde kullanılabilir.

Javascriptin Kullanım Alanları Nerelerdir?

Javascriptin, html in daha dinamik hale gelmesine yardımcı olmak adına türetildiğini söylemiştik. Hala bu amacını ve sorumluluğunu sürdürmeye de devam ediyor. Css ve html betikleri için dinamiklik kazandırmak adına kullanılıyor.

JavaScript nasıl etkinleştirilir?

Tarayıcıların tümü javascripti destekler ve etkinleştirmeniz için hernagi bir şey yapmanıza gerek yoktur.

Javascript Kullanımı ve Örnek Kodlar

Javascript kodları html kodları ile birlikte çalışırlar ve tarayıcılar tarafından olduğu gibi yorumlanarak aktarılırlar. Bu bilgi aklımızın bir köşesinde kalsın. Web sayfalarına javascript kodları eklemek istiyorsanız bunun için bir çok yöntem uygulayabilirsiniz. Bunlardan bazılarına değinmek istiyorum.

Javascript kodları tıpkı diğer kodlama betiklerinde ya da dillerinde olduğu gibi kendine özel bir tanımlamaya sahiptir. Yani browserların yazılan dilin ne olduğunu bilmesi için bir kimlikleri olmalıdır. Javascript kodlarının da tanınması için

<script> … </script> etikerlerinin arasına yazmanız yeterlidir. bu etiketleri kullanmazsanız sayfanızda bir çeşit hata mesajı ile karşılaşabilir ya da sayfanızda, eklediğiniz kodları direk yazı formatında görebilirsiniz.

Şöyle bir örnek verelim

<script> alert(“Selam Ben Javascript”); </script>

Bunu yazdığınızda, siteniz açıldığında ekrana “Selam Ben Javascript” uyarısı çıkacaktır.

Javascript ile butonlara tıklama sırasında ya da buton üzerine geldiğinizde herhangi bir komut verbilirsiniz.

Örnek vermek gerekirse;

<button onclick="alert('Yaşasınnnnn Tıkladınız ve Kazandınız')">Tıkla ve Kazan</button>

Günümüzde web sitelerinin hızlı açılması sorunu, neredeyse başlı başına bir sektör oldu. “Web sitenizi analiz edelim yavaşlık sorunu ortadan kalksın. Arayın bizi” gibi reklamlar gördükçe şaşırıyorum gerçekten. Ama haklılık payları da var. Her web sitesi yöneticisi webmaster değil ki nereden bilsin sorunlarını. Ama tabi ki biraz araştırmak lazım diye düşünüyorum. Neyse web sitesi analizi konusunu başka bir yazıda inceleriz dönelim incelememize.

Sitelerin yavaş açılmalarının nedenlerinden birisi de, kod bölümündeki karmaşadır. İnline dediğimiz sayfa içerisine gömülen css, javascript gibi kod parçalarını tarayıcı okuyana, anlayana kadar sitenin açılması da yavaşlıyor. Bu kodları farklı bir dosyada gösterip sadece o dosyayı sayfamıza çağırmamız daha mantıklı. Şimdi de js dosyasını (javascript) dışardan sayfaya dahil etme olayına bakalım.

Uzantısı .js olan bir dosya oluşturun örneğin: deneme.js ve bunu herhangi bir editörde açın. İçerisine

alert(“Selam Ben Javascript”);

yazın ve html dosyanızın olduğu kısma kaydedin. HTML dosyanızı açın ve head etiketleri arasında bir yere

<script src=”deneme.js”></script>

Yazın ve kaydedin. Şimdide html dosyanızı tarayıcıda çalıştırın. Göreceğiniz sonuç html içerisine bu kodu yazmakla ortaya çıkan sonuçla aynı olacak. “Bu kadarcık kod için dosya mı oluşturulur kardeşim” demeyin. İleride büyük projelerde bu başınıza bela olur sonra.

Dışardan js dosyası çağıracaksanız aklınızda bulunsun. .js uzantılı dosyanın içerisine <script>…</script> etiketleri eklenmez, çünkü dosyanız zaten bir script dosyasıdır. O etiket. Html içerisine yazdığınız kodun script kodu oduğunu tanımlamak için kullanılır. Aşağıda geniş bir örneği mevcut.

<!DOCTYPE html>

<html lang="tr">

<head>

  <meta charset="UTF-8">

  <title>Selam Bayanlar Baylar ben Javascriptim</title>

</head>

<body>

  <script>

    alert(“Selam Ben Javascript ");

  </script>

</body>

</html>

 


Hazır Web Sitesi
Yorumlar
Bu konuya henüz yorum yapılmamıştır. İlk yorumu sen yaz.
YORUM YAZIN...

Bu paketi arkadaşlarınla paylaş