Türkiye 'nin En Büyük Hazır Web Sitesi Firması İle Sitenizi Bugün Oluşturun!
29.350 Mutlu Müşteri

Hosting Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Hosting Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Hosting Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Bu yazımızda Hosting alırken dikkat edilmesi gerekenler, hosting nedir? Hosting de Lokasyonun önemi gibi konulara değineceğiz

Hosting Alırken Dikkat Edilmesi gerekenler

Yeni bir web sitesi kuracaksanız bunun için iyi bir planlama yapmanız şart. Kurulacak web sitesinin domain ismi, tasarımı, alt yapısı, içeriğinde bulundurmanız gerekenler, hedef kitle belirleme, reklam, dosyaları barındıracağınız sunucu / hosting, yazılım dili ya da hazır script kullanacaksanız bunun hangi alt yapıda olması gerektiği (wordpress, drupal, opencart…) gibi durumlar web sitesini kurup içerik girmekten daha sıkıntılı oluyor.

Web sitesi sadece kurmak ve içerik girmekle gelişen bir süreç değil. Web sitesi kurulduktan sonra kullanıcıya nasıl hitap ettiği, kullanılabilirliği ve en önemlisi hızı önemli konular. Web Sitelerinin açılış hızını etkileyen faktörler adlı makalemizde belirtmiştik. Bir web sitesinin hızının düşük olmasının birçok etkeni var. Bu etkenlerden yazılımsal ya da tasarımsal olanlar, web sitesi yöneticisinin elinde olan ve düzeltebileceği bir şey fakat Hosting web sitesi yöneticisinin müdahalesi ile düzeltebileceği bir alan değil.

Bu durumda da Hosting seçimi web sürecindeki en önemli noktalardan birisi olarak karşımıza çıkıyor. Peki hosting seçimi sürecinde bizi yönlendirmesi gereken kıstaslar neler onlara da bir göz atalım. Ama atmadan önce birkaç kavramı tanımlamakta fayda var.

Hosting Nedir? Ne işe yarar?

Hosting nedir? Sorusunu aslında örneklendirme ile tanımlamak daha iyi olur. Çünkü bilimsel nitelikteki tanımlamalar insanların kafasını daha fazla karıştırmaktan öte gidemiyor.

Bir html sayfa yaptınız ve bunu ön izlemek için çift tıkladınız sayfanız browser da açıldı ve görebiliyorsunuz değil mi? Ama sadece siz görebiliyorsunuz. Hosting de bu web sitenizin herkes tarafından görüntülemesini sağlayan bir bilgisayar diyebiliriz. Daha farklı bir tanımla. Web sayfasını hazırladığınızda ortaya çıkan, resimler, video dosyaları, müzik dosyaları, text dosyalar gibi site ile ilgili tüm dosyaların barındırıldığı yer.

Web Sitesi dosyalarının barındırıldığı bu alanlar, Hosting firmaları tarafından özelliklerine göre sınıflandırılarak paketler halinde satılırlar ve kullanıcılar da kendilerine uygun olanı satın alırlar. Ama hangi hosting firmasından hangi paketi almalıyım? Bu hostinglerin özellikleri nasıl olmalı? gibi bir sürü soru var. Kısacası pazardan elma almak gibi değil bu işler.

Aşağıda hosting hizmeti satın almanız gerektiğinde nelere dikkat etmelisiniz sorusunu yanıtlamaya çalıştık

Hosting Alırken RAM boyutunun önemi

Aldığınız hostingin bağlı olduğu makinaya ait RAM boyutu web sitenizin açılış hızını etkilemektedir. Sitenize günlük 2000 ziyaretçi geleceğini düşünüyorsanız buna çok dikkat etmelisiniz. Çünkü siteniz bir süre sonra açılmayabilir. Tabi bu sitenizin yazılımı içinde önemli bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Sitenizin gönderdiği sorgu sayısı ne kadar çok ise size ayrılan ram o kadar kasılacaktır.

Hosting Alırken İşlemci (CPU) Nasıl Olmalı

CPU kullanımı ülkemizde kullanıcıların en çok rahatsızlık duyduğu durumlardandır. Hosting alırken genelde hosting firmaları cpu kullanımına değinmezler. Sınırsız e-mail derler, sınırsız-trafik derler ama cpu kullanımı yoktur. Bunun da birçok nedeni var tabi, örneğin ülke saatimize göre çok yoğun kullanımların olduğu zamanlarda cpu daha fazla kullanılır (buna da dikkat etmelisiniz. Bu saatlerde firmanız cpu kullanım oranınızı düşürüyor mu mutlaka sorun). Kısacası hosting alırken bu duruma önem verin.

Hosting Alırken Disk Alanının Önemi

Bu durum da özellikle ilk defa alacaklar için sonradan hüsranla sonuçlanan durumlardan birisi. Burada önemli olan açılacak web sitesinin dosya boyutunun ne olduğu ve zamanla ne kadar olacağını kestirebilmektir. 250mb alanlı hosting alırsanız ve siteniz 150 mb ise, zamanla içerik girdiğinizde bu alan size yetmeyecektir.

Hosting Alırken Ülkenin Önemi

Websiteniz tamamen Türkçe içerikli bir site ise Amerika’dan hosting almanız uygun olmayacaktır.

Hosting Alırken Linux mu Windows mu Almalı?

Tüm hosting firmalarında iki çeşit işletim sistemi vardır. Windows hosting ve Linux hosting. Bunları yine aynı örneği vereceğim, pazardan meyve seçer gibi seçemezsiniz. Bunun için web sitenizin yazılım altyapısını ne üzerine kuracağınız önemlidir. PHP mi yazacaksınız yoksa ASP mi? PHP yazılım yapacaksanız Linux hosting seçmelisiniz, ASP yazılım yapacaksanız Windows Hosting Seçmelisiniz.

Hosting Alırken E-Mail Miktar ve Sunucusunun önemi

E-Mail alırken dikkat edilmesi gerekenlerden birisi de, hosting firmasının alacağınız pakette size kaç adet e-mail verdiğini belirtmesidir. Genelde günümüzde sınırsız deniliyor ve bu da aldığınız hosting alanından kullanılıyor zaten. Birde e-mail sunucuları yasaklı mı değil mi ona bakmalısınız. Yasaklı bir ip kullanıyorlarsa göndereceğiniz her mail spam’a düşecektir ki bunu istemezsiniz emin olun.

Hosting Firmasının Teknik Destek kısmı ne kadar önemli

Hosting alacağınız zaman belirlediğiniz firmalarla ilgili blog ve forum yazılarını okumalısınız. Genelde kullananlar memnuniyetlerini ve şikayetlerini çeşitli platformlarda düşüncelerini yazarak belirtirler. Hosting firmasının teknik desteği yetersiz ise geri kalan hiçbir şeye bakmanıza zaten gerek yok. Çünkü yarın bir gün bir sorun olduğunda ulaşamayacaksanız ya da sizinle ilgilenmeyeceklerse ne önemi var değil mi?


Hazır Web Sitesi
Yorumlar
Bu konuya henüz yorum yapılmamıştır. İlk yorumu sen yaz.
YORUM YAZIN...

Bu paketi arkadaşlarınla paylaş