Tarih: 14 - Ocak - 2018
Ders-8 HTML5 Temel Etketler – 2
Bu kısımda Tanımlanacak olan etiketler daha çok etiket aralığında işlem gören html parçasının anlamsal olarak nasıl olduğunu tanımlama da kullanılırlar. Öncekilerden bu özelliği ile ayrıldıkları için ikinci bir makaleye eklemekte fayda gördüm.
<em>…</em> HTML5 Etiketi Ne Demek?
<em> etiketi yazı içerisinde özellikle belirtilmek istenilen bir bölüm olduğunda kullanılmaktadır. Arama motorlar için de faydası vardır, kalın yapar...
Tarih: 14 - Ocak - 2018
Ders-7 HTML5 İle Gelen Temel Etketler – 2
Daha önceki HTML5 Derslerinde temel etiketlere değinmiştik ama onlar html’e ait temel etiketlerdi bu yazımda HTML-5 İle gelen temel etiketleri incelemeye çalışacağım.
<abbr>…</abbr> HTML5 Temel Etiketi Nedir?
<abbr> Etiketi kısaltmaları tanımlamak için kullanılmaktadır. Bu etiket sayesinde arama motorlarına yaptığımızın bir kısalta olduğunu ve gerçek açılımının da yazdığımız gibi olduğunu anlatmış oluruz.
Kullanımı:
<abbr title=”Hyper Txt ...
Tarih: 17 - Kasim - 2017
HTML-5 Yapısal etiketler: Web Sitelerinin Anatomisi
HTML5 ile birlikte table design’ın geride bırakıldığını ve DIV yapısının kullanımının teşvik edildiğini söylemiştim. Unca da bu div elementlerini tanımlamak için ID ya da Class’lar tanımlanmaya başlandı. Çünkü HTML-5 CSS olmadan aslında bir hiçti ve css tanımlamaları için bu ID ya da Class lar gerekiyordu. HTML-5 geliştiricileri de bu durumu göz önüne alarak bu ID veya Class ları standartlaştırdılar. Ve bu şekilde hem arama motorları hem de Web G...
Tarih: 14 - Kasim - 2017
HTML ve HTML-5 Arasındaki Farklar
HTML’in tarihine ya da ne olduğu konusuna girmeyeceğim ama bazı şeyleri açıklamakta fayda var. Html toparlama evresini XHTML ile geride bırakmış ve belirli bir standarda girmişti. XHTML ile belirlenen standartlar gelişen yazılım teknolojisi ile yeni ihtiyaçların ortaya çıkmasından dolayı yeni versiyonlar yerine tamamen yeni bir sistemin gerekliliğini doğurmuş ve bu sayede de daha etkileşimli olan HTML-5 Türetilmiştir. Şimdi HTML-5 ve HMTL arasındaki temel farklılıklara beraber bakalım.
Bü...
Tarih: 12 - Kasim - 2017
HTML-5 ve HTML-5 Temel Etiketleri
Etiketler Büyük ve Küçüktür işaretleri ( < … > ) arasına yazılarak tanımlanan HTML öğeleridir. HTML-5 in temel etiketlerini aşağıdaki kod yapısına göre tanımlamaya çalışacağım.
<!DOCTYPE html>
<html lang="en">
<head>
<meta charset="UTF-8">
<title>Bu Bir HTML-5 Web Sayfasıdır</title>
</head>
<body>
… Sayfa tarayıcı tarafından çağırıldığı zaman buradaki iç...
Tarih: 10 - Kasim - 2017
HTML5 ve HTML5 İle Gelen Etiketler
Önceki makalelerde de belirttiğim gibi HTML versiyonu DOCTYPE Kullanımı ile belirlenir. HTML-5’te doctype kullanımındaki zahmeti ortadan kaldırılmış ve sadece <! DOCTYPE html> şeklinde standartlaştırılmıştır. Doctype, browser’a sayfanın kullanılan html dili versiyonu hakkında browserlara bilgi vermek için kullanılır.
Dediğim gibi HTML5 ile önceki uzun uzun yazdığımız DOCTYPE kullanımı basitleştirilmiştir. Zaten amaçta kodlarda işlevselliğin ön plana çıkmasını sağlamak olduğu ...
Tarih: 13 - Ekim - 2017
PHP ile HTML Tasarım Parçalama
İnternetten indirdiğiniz hazır bir temayı parçalamak ve bu şekilde kullanmak için hazır kalıplar vardır. En çok kullanılan tasarım kalıbı header,content,footer kalıbıdır. Edindiğimiz bir temayı bu şekilde parçalamanın avantajı şunlardır.
Header.php – Bu kısım değişmez (Küçük değişiklikler hariç)
*Content.php – Bu kısım tamamen değişir.
Content kısmı – Ta...
Tarih: 08 - Ekim - 2017
Responsive Web Tasarım incelemesi
Responsive web tasarım günümüze çokta uzak olmayan bir kavram. HTML4 versiyonunun çağımızdaki gelişen teknolojiye ayak uyduramaması üzerine artık cebimize kadar giren bilgisayarlar (tabi ki cep telefonlarından bahsediyorum), evlerimizdeki akıllı televizyonlar ve neredeyse herkesin elinden düşürmediği tabletler sayesinde geliştirilen HTML5 ve CSS3 ile birlikte ortaya çıkan bir web teknolojisidir. Bu teknoloji sayesinde bilgisayarlarımızdan rahatlıkla girdiğimiz web sitelerine telefon...
Tarih: 05 - Ekim - 2017
HTML5 Nedir? HTML5 İLE GELEN YENİ ETİKETLER
HTML (Hyper Text Markup Language – Zengin Metin İşaret Dili). HTML Yapısal olarak bir programlama dili değildir. Programlama dili olması için etkileşim yaratması gerekir ki, HTML in tek başına böyle bir özelliği yoktur. Ancak PHP, ASP, ASP.NET Gibi web tabanlı programlama dilleri ile ile birlikte kullanıldığı zaman anlam kazanmaktadır. HTML Günümüzdeki konumuna nasıl geldi hangi aşamalardan geçti öncelikle bunlara bakmamızda fayda var.
HTML Tek başına statik ...
Tarih: 04 - Ekim - 2017
HTML5 Form Elemanları Nelerdir Nasıl Kullanılır?
HTML5 Bundan sonra web sitelerinde olmazsa olmaz bir yere sahip. Çünkü teknoloji geliştikçe bizim de kendimizi yenilememiz için zorluyor. Bu da biraz kapitalizmin getirisi olsa da iyi bir şey olarak çıkıyor karşımıza. HTML5’i zaman zaman inceleyerek tamamlamayı umut ediyorum.
HTML5 ile gelen form elemanlarına baktığımızda, geçmişte javascript ile yaptığımız çoğu şeyi HTML5 kendi içerisinde halletmiş bile. Form elemanları olan İnput, textarea, select, ...
Tarih: 01 - Ekim - 2017
HTML için Gerekli Olan Programlar Nelerdir?
İhtiyacınız olan 2 şey var. Metin düzenleyici program (Notepad, Notepad++ gibi) ve biraz da sabır. Metin düzenleyici program olarak benim kişisel tercihim Notepad++. Bu programda kendi yazdığınız kodları, kullandığınız programlama diline göre renklendirmesini yapıyor ve hata yapma olasılığınız azalıyor. En azından yaptığınız bir hata varsa bunu kısa sürede farkedebilirsiniz. Eğer elinizde Notepad++ yoksa, bilgisayarınızda bulunan Notepad programıyla da aynı işi yapabilirsiniz. Linux kullanan arka...